Витамините са органични вещества, необходими за нормалната жизнена дейност и пълноценно здраве. Те оказват влияние върху редица физиологични процеси: растеж, развитие, обмяна на веществата, функционирането на черния дроб, образуването на кръвни клетки и много други. Необходими са за правилното усвояване на основните хранителни вещества и химичната активност на ензимите.
По-голяма част от витамините е необходимо да се набавят периодично от храна или хранителни добавки, тъй като тялото ни не може да произведе нужното му количество самостоятелно.
Приемането на витамини е важно, както и да знаем кога и как да ги взимаме. Всяка добавка се разгражда в тялото по различен начин и е добре да знаем кога ще имаме най-голяма полза от нея.
Водноразтворимите витамини (C и групата B)
Те се абсорбират най-добре на празен стомах. Затова ги приемайте сутрин, 30 минути преди хранене или 2 часа след хранене.
Витамини група В:
Витамините от група В спомагат за превръщането на хранителните вещества в енергия през целия ден. Те предотвратяват загубата на памет, появата на главоболие, важни са за здравето на кожата и косата.
Приемът на витамини от група В или така нареченият В-комплекс повишава тонуса, подобрява работата на нервната система и мускулатурата, подобрява перисталтиката на червата. Витамините В6 и В12 са сред ключовите членове на групата, когато става дума за растеж на мускулите и тяхното възстановяване след тренировка.
Храни богати на витамин B: сьомга, картофи, банани, леща, яйца.
Витамин С:
Вероятно най-известният витамин заради неговата роля в борбата с настинките и грипните състояния. Той е важен за поддържане на съединителната тъкан, хрущялите и сухожилията в тялото.
Освен това е мощен антиоксидант, който предпазва мускулните клетки от увреждане на свободните радикали. Витамин С подпомага и образуването на колаген.
Храни богати на витамин C: цитрусови плодове, портокалов сок, ягоди, домати, червени чушки и броколи.
Мастноразтворимите витамини (A, E, D, K)
Най-добре да се приемат вечер с храна, която съдържа наситени мазнини или масла, за да помогнат на усвояването им.
Витамин А
Витаминът е известен с това, че е полезен за зрението, но има и други важни приложения – насърчава производството и активността на червените и белите кръвни телца, подсилва имунната система, подобрява здравето на кръвоносните съдове, помага за изграждането на костите, подпомага растежа и деленето на клетките. Повишава устойчивостта на тялото срещу инфекции.
Храни богати на витамин A: яйца, моркови, млечни продукти, печени сладки картофи, пъпеш, манго, ананас.
Витамин D
Известен като „слънчевият витамин”. Съвместно с някои хормони той спомага за правилната обмяна на фосфора и калция в костите и допринася значително за развитието на костната система. При недостатъчно количество на витамина, особено в детска възраст, може да се развият различни здравословни проблеми.
Храни богати на витамин D: сьомга, скумрия, гъби.
Витамин Е
Витамин Е е важен мастноразтворим витамин и антиоксидант, който помага за предпазването на клетъчните мембрани от увреждания, причинени от свободните радикали и предотвратява окисляването на лошия холестерол.
Той също така играе роля в производството на червени кръвни клетки и помага на тялото да използва пълноценно витамин К, който е важен за здравето на сърцето.
Храни богати на витамин Е: зеленолистни зеленчуци (броколи, спанак и др.), зеленчукови масла (като зехтин), бадеми, авокадо, лешници.
Витамин К
Този съществен мастноразтворим витамин е много необходим за нормалното зарастване на раните и развитието на костите. Има ключово значение за съсирването на кръвта и регулира нивата на калций в организма.
Храни богати на витамин K: броколи, магданоз, коприва, босилек, спанак.
NikSen предлага основните витамини, от които тялото се нуждае - витамини А, С, D, Е и витамините от група В.
Цветелина Атанасова